Nem akarok könnyen meggazdagodni!

A becsületes ember keményen, sokat dolgozik, és keveset keres.  Legtöbbünk fejében olyan mélyen gyökerezik ez a meggyőződés, hogy semmi esélyt nem hagy elfogadni a kevés és könnyű munkával megszerezhető magas jövedelmet. A korábbi bejegyzésekben többször elsirattam én is a rendszerváltás utáni évek legendás nagy üzleti lehetőségeit, mint egyszeri, soha vissza nem térő alkalmakat. Sokáig úgy látszott, a piacgazdaságba való átmenet mozgalmas éveivel a gyors, viszonylag könnyű, és szinte kockázatmentes meggazdagodás lehetőségei is örökre elmúltak. Az utóbbi években viszont újra átmeneti időszakot élünk, de most nemcsak itthon, vagy a szűkebb régióban, hanem az egész világon. A klasszikus piacgazdaság egyre inkább internetes gazdasággá alakul át.

A változások mindig széthúzzák a mezőnyt. Akik gyorsan és jól alkalmazkodnak, az élre kerülnek, és sokáig szinte versenytársak nélkül maradnak. Bárki számára nyitva áll a lehetőség, hogy internetes vállalkozást indítson. A pénzügyi kockázat itt minimális, hiszen kezdő tőkére alig, vagy egyáltalán nincs szükség. Sok munkát, tanulást, és még több egyedi ötletet kell viszont belefektetni, hogy igazán sikeres legyen. Ez nagyon jó hír azok számára, akiknek az ilyesmi nem jelent problémát, de a többséget aligha hozza lázba. Tudom hogy nehéz elhinni, de az emberek döntő többségének fő erőssége nem a munkakedv, a tanulási vágy, és a kifogyhatatlan egymásutánban záporozó eredeti ötletek. A rendszerváltáskor bárki meggazdagodhatott, ha legalább írni és olvasni tudott, nem lehetne most is így?

Nos, örömmel jelenthetem, hogy mára megjelent a kulcsrakész megoldás, amellyel tényleg mindenki boldogul. Kipróbáltam, működik. Nem kicsit, nagyon. Kevés pénzből, kevés és könnyű munkával rengeteg pénzt csinál. Egy régóta működő, extra nyereséges internetes vállalkozás nyereségéből lehet részesedni minimális befektetés és közreműködés fejében. Nagyon sokan, akiknek elmeséltem, szintén kipróbálták, és rengeteget keresnek vele. Még többen vannak viszont azok, akik hallani sem akarnak róla. Az emberek boldogulásának legfőbb akadálya látszólag a pénzhiány. Európai szintű árak mellett magyar jövedelemből gondtalanul élni valóban nem egyszerű. Mégis, amikor tálcán kínálkozik az alkalom, hogy ez alapjaiban megváltozzon, a legtöbben lefagynak.

Különböző okok miatt általában nem szerencsés a közvetlen ismeretségi körben üzleti, befektetési tanácsot adni, de itt annyira kivételesen kedvező a kockázat, és a várható hozam aránya, hogy néhány alkalommal kivételt tettem. Megemlítettem a lehetőséget néhány személyes jó barátomnak, akik biztosan nem feltételezik, hogy át akarom verni őket, és saját szemükkel is meggyőződhetnek róla, milyen sikeres a dolog. Érdeklődve bólogattak, de köszönik, inkább mégsem próbálják meg. Értik, hogy egy rendesebb ebéd árából is vagyont építhetnek fel, mégis inkább az ebéd érdekli őket. Talán majd utána beszélhetünk üzletről is. Az egyik azt mondta, még a legelején, előbb látni akarja, hogy valóban pénzt veszek ki belőle. A másik most azt kérdezi, miért nem akkor szóltam, amikor elkezdtem? Van, aki sok millió forintnak keres befektetési lehetőséget, az ilyesmi nem érdekli. Az nem zavarja, hogy itt minimális befektetéssel is sokkal többet vehetne ki, mint amennyit jó esetben a milliói fognak hozni. Egy barátomnak hamarosan megszűnik a munkahelye, állást keres. Természetes, hogy ilyen helyzetben az ember még minimális kockázatot sem szívesen vállal, viszont a pénzre nagy szüksége lenne. Segítségképpen felajánlottam, hogy az ide befektetett tőkéjére garanciát vállalok, tehát bármi történik, tőlem visszakapja. Hálásan megköszönte, és biztosított róla, hogy keresni fog ez ügyben. Néhány hét múlva rákérdeztem, mi a helyzet. Rengeteg a munka, meg ott van az álláskeresés, nincs ideje, de majd jelentkezik. A háromszázezres állása miatt nincs napi néhány perce havi félmilliót keresni kockázatmentesen. Megértettem.

Egyikük sem buta, vagy sikertelen ember. Egyszerűen csak képtelenek elszakadni a beléjük nevelt előítéletektől, amelyek az előző generációk élettapasztalatain alapulnak. Csakhogy a világ változik, méghozzá egyre gyorsabban. A nagypapának kétségkívül nagyon bölcs meglátásai voltak a maga idejében. De honnan tudhatta volna, mik a realitások az internetes gazdaságban, ha a táskarádiónál bonyolultabb készülék soha nem volt a kezében? Mint annyi minden más, a jólét is fejben dől el. Nem úgy, hogy ha erősen elhatározom, akkor holnaptól egyre gazdagabb leszek. Hanem úgy, hogy nyitott maradok az újra, elfogadom a változásokat, és ha megtalál egy lehetőség, nem hajolok el előle, hanem józanul felmérem, hogy mit nyerhetek, és mit veszíthetek vele.